Beyin vücutta en fazla enerji tüketen organlardan birisidir. Bu yüzden sağlıklı bir beyin gelişimi ve fonksiyonu için dengeli ve sağlıklı beslenmemiz hayati öneme sahiptir. Yeterli protein alımı, kompleks karbonhidratlar (tam tahıllar, sebzeler), sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve su tüketimi oldukça kıymetlidir.
İyi bir beslenme alışkanlığı özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beynin sağlıklı gelişebilmesi için hayati öneme sahiptir. Yeterli ve dengeli beslenme, beynin fonksiyonlarını iyileştirir, öğrenme kapasitesini artırır ve zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Bir Beden Eğitimi öğretmeni olarak öğrencilerimin neler tükettiğine daha fazla dikkat eder, onları gerektiğinde uyarır hatta zaman zaman zararlı bulduğum yiyecekleri ellerinden alırım. Bazı öğrencilerimin fazlaca tükettiği abur cubur ve paketli gıdaların onlara ne kadar zarar verdiğini bizzat görebiliyorum. Bu öğrencilerde hiperaktivite, odaklanamama ya da daha düşük odaklanma süresi gibi olumsuz sonuçları fark edebiliyorum. Bu yüzdendir ki sağlıklı ve dengeli beslenmek önce beyin gelişimi için daha sonra bütüncül bir gelişim için çok önemli ve kıymetlidir.
Beyin gelişimi diyince düzenli uykudan bahsetmemek olmaz. Düzenli ve kaliteli uyku beyin gelişimi için kritik öneme sahip. Erken yatıp güne erken başlandığı zaman vücudun salgıladığı siteroit, melatonin gibi hormonlardan en üst seviyede faydalanmaktadır. Erken kalkıp uygun besinlerle yapılan kahvaltının ardından salgılanan hormonlar sayesinde beyin, enerjik, algısı yüksek ne ekilirse verim alınacak bir toprak gibi güne başlamaktadır. Doldur boşalt ritmiyle hareket eden beynin en iyi temizlendiği ve kendini yenilediği uyku saatlerini kaliteli hale getirmek hayati önem taşımaktadır. Uykumuzu kaliteli hale getirmek için yapılabilecek en önemli adımlardan bir taneside yatmadan en az iki saat önce ekrana bakmayı (televizyon, tablet, telefon, bilgisayar vb.) bitirmemiz gerekiyor.
Tabiki spor olmadan olmaz. Kalp damar, diyabet, tansiyon gibi hastalıkların kontrol altında tutulmasında önemli rol oynayan düzenli egzersiz ve spor, beyinde de olumlu etkiler yaratmaktadır. Mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin hormonunun salgılanmasını artıran spor, insani ilişkilerde daha yapıcı hareket etmeyi sağlarken mutluluk eşiğinin yükselmesine zemin hazırlamaktadır. Ayrıca stresle başa çıkmada ve stresi yönetme de oldukça başarılı olan spor ve egzersiz öğrenciler için olmazsa olmaz olmalıdır.
Bunların yanı sıra;
*Spor yapan kişilerde sinir hücresi üretilmesini sağlayan faktörlerin uyarıldığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
*Kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri bulunan spor, kan ile daha sağlıklı çalışan beynin gelişimine ve çalışmasına da olumlu yönde etki yapmaktadır.
*Yön tayin etme, hafıza, bilinçli düşünme, plan yapma, dikkat, dürtülerin kontrolü, problem çözme ve birden fazla işle uğraşmaya kadar pek çok konuda işlevi olan beyin bölgeleri spor sayesinde aktive olmaktadır.