Geçmişten Pelikan’a Abaküs

İnsanlar sadece günümüzde değil binlerce yıl önce de hesap yapma gereği duymuş ve bu ihtiyaçların artmasıyla birlikte hesaplama yöntemleri geliştirmeye başlamışlar. İlk zamanlar çamur ya da tahtalardan yapılan hesaplama aletlerinin üstüne kum atılarak parmak yardımıyla çizimler yapmışlar. Yeni hesaplamalarda kum yere dökülür ve yeniden  hesaplama aletlerinin üstüne atılarak devam edilirmiş. Daha sonra  Babiller  taşlara oyulan oyuklara çakıl taşı dizerek “Abaküs”ün  temelini atmışlar.  Bununla ilgili eski hesap tabletlerini Atina Ulusal Müzesinde görebiliriz. Yunanlılar ve Romalılar bu ilkel abaküslerde çok yol kat etmişler.  Günümüz modern abaküslerin ilk örneklerine ise   Çin’de rastlamaktayız.

Hesap makinelerinin atası kabul edilen’’ abaküs’’ ile çalışmak hem zevkli hem de beyin gelişimine yardımcı bir durumdur. Sıradan görüntüsünün altında ritmik sayma yardımıyla bilgiyi işlememizi ve beynimizin sağ lobunu kullanmamızı sağlar. Aslında beynin sol lobu sayılar ve bilgiyle uğraşan bölümüdür. Sağ lobu ise hayal kurma, ritim, renkler ve müzik gibi daha eğlenceli kısımları kendisine görev edinmiştir. Fakat burada unutulmamalıdır ki sağ lop öğrendiğini kolay unutmaz. Örneğin uzun zamandır görmediğiniz bir arkadaşınızla karşılaşırsınız, hemen tanırsınız  ; ama adını hatırlayamazsınız. İşte tam burada beynin sağ lobu ile sol lobu birbirini selamlar. Sağ lop galip gelmiştir. Abaküs kullanımı da tam olarak sağ lop vitamini gibi çalışır. O bölgeyi destekler ve kullanır. Kullanılan hayal gücü, dokunarak anlamlandırma,  sağ lobu   tetikler ve öğrenme kalıcı hale gelerek gücünü uzun süre sürdürür.

Eğitimde gelişim ve yenilik denildiğinde akla gelen Özel Pelikan  kurucu müdürü Gülay Körükmez yıllar önce insan beyni üzerine yaptığı araştırmalar ve sosyal çalışmalar neticesinde abaküsle çalışmanın ne kadar önemli olduğunu belirtmiştir. Kurucu müdürümüz o dönemlerde Dünya’da bir ilk olan “Abaküsle onluk ritmik sayma sistemi” ni keşfetmiş ve geliştirmiştir. Körükmez birçok okulda bireysel  ve toplu çalışmalar yaparak abaküsün  başarısını deneyimlemiş ve tescillemiştir.

Abaküsümüz birbirine paralel 4 çubuk ve bir çerçeveden oluşmaktadır. Her çubuğun üstünde 9 boncuk bulunmaktadır. Paralel çubukların her biri 10’un kuvvetlerini  gösterir. Bu tasarım abaküs kullanımını keyifli ve kolay hale getirmiştir. Daha önce matematik korkusu yaşayan tüm öğrencilerimiz yaklaşık 4 yıldır aldıkları abaküsle ritmik sayma dersleriyle artık başarmanın verdiği öz güven ve mutluluğu yaşamakta ve etrafına mutluluk saçmaktadır. Onlar mutlu, biz mutluyuz, aileler mutlu…

Eğitime getirdiği yeniliklerle başarıya açtığı yeni yolları denemekten ve paylaşmaktan gurur duyan Özel Pelikan kurumları bu başarısını da toplumla paylaşabilmek  amacıyla 9 fasiküllük bir set hazırlamıştır. Bu set anaokulundan liseye kadar tüm Pelikan Eğitim Kurumlarında bir ders olarak okutulmaktadır.