Dilimizin Zenginlikleri Projesi

Dilimizin Zenginlikleri Projesi, öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanıması, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşması, dilin etkili kullanımını öğrenmesi ve düşünce dünyasını geliştirmesi amacıyla okullarda yapılan söz varlığını zenginleştirme çalışmalarını içermektedir. Bu kapsamda, Ocak ayında gerçekleştirilen Dilimizin Zenginlikleri Projesi faaliyetleri şunlardır:

– Dede Korkut Hikayeleri İncelemesi: Öğrencilerle birlikte Dede Korkut Hikayeleri kitabı sınıf ortamında incelendi. Öğrencilerin eser hakkındaki ilk izlenimleri ve düşünceleri paylaşılarak eleştiri ortamı oluşturuldu.
– Anlamını Bul Etkinliği: Sınıf öğretmenleri tarafından sınıflarda gerçekleştirilen “Anlamını Bul Etkinliği” akıllı tahta aracılığıyla yapıldı. Öğrenciler, eserin içeriğini anlama ve yorumlama yeteneklerini geliştirmeye teşvik edildi.
– Hatırlatmaca Etkinliği: Tüm sınıflarda “Hatırlatmaca Etkinliği” çerçevesinde belirlenen kelimelerle başka kelimeleri çağrıştırmayı hedefleyen bulmaca çözme çalışmaları yapıldı.
– Hikâye Yazma Çalışması: Dede Korkut Hikayeleri eserinden alınan anahtar kelimelerle öğrencilere hikâye yazma çalışması yapıldı, böylece öğrenciler dil zenginliğini kendi ifadeleriyle kullanma yeteneklerini geliştirdiler.

Ocak ayında gerçekleştirilen Dilimizin Zenginlikleri Projesi faaliyetleri, öğrencilerin dilin zenginliklerini tanıma ve kültür değerlerimizi benimseme konusundaki hedeflere uygun bir şekilde ilerledi. Öğrencilerin ilgilerini çekecek etkinliklere odaklanarak, projeden elde edilen sonuçlar öğrencilerin projeden etkili bir şekilde yararlandığını ve amaçları benimsediğini göstermektedir.

Edebiyat Parçalamak

Edebiyat parçalamak, yani öznelliğe ve orijinalliğe savaş açmak… Hani sıkça karşımıza çıkan; abartılı duyguculuk, etkisi sınanmış ifadelere bel bağlama, klişelerle haşır neşir olup kolay yolu

Boyasız Ressam

İnternette bir ürün arıyordum. Sabır ve itinayla reklamlardan kaçmaya çalışırken karşıma bir şövale fotoğrafı çıktı. Şövale, yani ressam sehpası. Şık ve havalı bir malzeme olduğunu

Sıkılmanın Kıymeti

John Taylor Gatto, “Eğitim: Bir Kitle İmha Silahı” adlı kitabında şöyle bir soru soruyor: “Kaç öğretmen gerçekte neyin parçası olduğunun farkında?” Aynı kitabın bir başka